Feelbox Blog

Obligațiile angajatorului legate de echipamentul individual de protecție (EIP)

Echipamentul Individual de Protecție (EIP) include orice tip de echipament conceput pentru a fi utilizat de către lucrători cu scopul protejării acestora împotriva diverselor pericole asupra securității și sănătății în muncă. EIP reprezintă o măsură de protecție individuală, care completează măsurile de protecție colectivă implementate în cadrul locului de muncă.

Angajatorul poate furniza doar EIP care este în conformitate cu specificațiile de securitate și sănătate, oferă protecție fără să prezintă un pericol major în sine, este ergonomic și adecvat pentru condițiile relevante.

Conform legislației în vigoare, angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă. În acest articol, puteți descoperi care sunt obligațiile angajatorului referitoare la echipamentul individual de protecție.

Tipuri de EIP

Există o gamă variată de EIP. În cazul în care se anticipează accidentări sau vătămări la locul de muncă, angajatorul este obligat să furnizeze echipament de protecție pentru:

Protecția mâinilor

Conform legislației în vigoare, angajatorul are obligația să furnizeze lucrătorilor mănuși de protecție corespunzătoare atunci când aceștia sunt expuși la riscuri precum cele mecanice (abraziune, taiere, intepare), flăcările, umiditatea, căldura, frigul, toxicitatea sau materialele de lucru caustice sau iritante. Mănușile ar trebui să fie potrivite pentru purtător, să fie confortabile și să nu împiedice desfășurarea activităților de lucru.

Standarde pentru mănuși de protecție

EN 420 – Standardul definește cerințele generale și procedurile de încercare corespunzătoare pentru proiectarea și fabricarea de mănușilor.
EN 374-1:2016 – Rezistența la permeabilitate a mănușilor de protecție
EN 374-5:2016 – Rezistența la penetrație a mănușilor de protecție
EN 388 – Mănuşi de protecţie contra riscurilor mecanice
EN 407 – Mănuşi de protecţie contra riscurilor termice
EN 12477 – Mănuşi de protecţie pentru sudură
EN 511 – Mănuși de protecție împotriva frigulu
EN 60903 – Manusi pentru electricieni – manusi cu proprietati electroizolante

Protecția picioarelor

Orice lucrător expus riscului de accidentări ale picioarelor, cauzate de căderi de obiecte sau de lucrul zone fierbinți sau foarte reci, trebuie să primească încălţăminte de protecție adecvată.

Încălțămintea trebuie să aibă proprietăți care să asigure, în funcție de caz, protecția împotriva pătrunderii umezelii, materialelor fierbinți topite/ incandescente sau materialelor toxice, caustice sau iritante. Tălpile trebuie să fie rezistente la uzură și alunecare și să aibă proprietăți antistatice.

Lucrările de construcție prezintă provocări specifice în ceea ce privește protecția picioarelor. Orice lucrător, inclusiv șoferii de camioane și operatorii echipamentelor de muncă, trebuie să poarte încălțăminte de protecție. Încălțămintea de protecție pentru construcții, cum ar fi bocancii cu protecție S3 sau cizmele cu protecție S5, conform standardului EN ISO 20345, trebuie să aibă caracteristici specifice, precum bombeu metalic, , lamelă metalică în talpă pentru creșterea nivelului de protecție la penetrare și un sistem încorporat de absorbție a socurilor în zona tocurilor.

Protecția capului

Conform cerințelor legale, orice lucrător care riscă accidentări ale capului cauzate fie de căderi ale obiectelor sau materialelor, fie de mase fluctuante sau ciocniri cu obstacole, trebuie să primească căşti de protecţie adecvate. Aceasta se aplică mai ales lucrătorilor din construcții, celor care lucrează în apropierea schelelor, în tuneluri și în apropierea macaralelor.
Căștile de protectie trebuie să fie conforme standardului EN 397, ceea ce inseamna ca a fost testata si a rezistat la impactul cu un obiect de 5 kg eliberat de la 1 m înălțime.

Protecția urechilor sau protecția auditivă

Surzirea cauzată de zgomot este boala profesională nr. 1 în industria construcţiilor. Din acest motiv, dacă lucrătorii sunt expuși zilnic la un nivel de zgomot de peste 85 dB, atunci angajatorul are obligația să pună la dispoziție echipamente de protecţie a urechilor:

Protecția ochilor și a feței

Angajatorul are responsabilitatea să asigure echipament de protecție lucrătorilor dacă există un risc de vătămare a ochilor sau a feței. Riscul poate fi reprezentat de expunerea la substanțe chimice periculoase sub formă de stropi sau vapori, ranirea ochilor cu particule solide în mișcare, praf,  radiații sau alte condiții periculoase. Ochelarii de protecție trebuie să permită o vizibilitate bună și să limiteze cât mai puțin posibil câmpul de vizibilitate.

Protecția respirației

Atunci când nivelul de oxigen este prea scăzut, respectiv sub 17%, angajatorii trebuie să se asigure că pun la dispoziție un echipament prin care lucrătorul poate repira aer cu suficient oxigen: fie tub de aer proaspăt legat la exteriorul incintei, fie respirator cu oxigen presurizat. In schimb daca în incintă ponderea oxigenului este peste 17% atunci se folosesc dispozitive de filtrare. Dispozitivele de filtrare pot fi semimăști (acoperă gura și nasul) permanente cu filtre sau de măști de unică folosință, sau măști complete cu filtre (acopera gura, nasul, ochii).Pericolele respiratorii nu sunt întotdeauna evidente, iar expunerea îndelungată poate duce la afecțiuni respiratorii grave.

Pentru protecție la praf puteți alege dintre semi-măștile FFP1, FFP2 sau FFP3 și măștile complete (echipamente reutilizabile care acoperă toată fața) cu filtre P. Pentru protecție la vapori nocivi se recomandă mască completă cu filtre adecvate substanței pentru care e nevoie de protecție.

Îmbrăcăminte de protecție și avertizare sau imbracăminte de înaltă vizibilitate (Hi-Vis)

Îmbrăcămintea de protecție și avertizare este special concepută pentru a atrage atenția asupra prezenței unei persoane într-o zonă periculoasă, contribuind astfel la prevenirea accidentelor. Benzile reflectorizante reprezintă un element esențial al îmbrăcăminții de avertizare, având scopul de a crește vizibilitatea și a diminua riscul de accidente.

Îmbrăcămintea de avertizare este indispensabilă în multe domenii de activitate, precum construcțiile, lucrările rutiere sau în spații cu vizibilitate redusă. Imbracamintea de protecție pentru vizibilitate înaltă trebuie să se conformeze standardelor europene, EN 20471 (fostul standard EN 471).

Citiți mai multe despre Clasificarea echipamentelor reflectorizante – de înaltă vizibilitate!

Legislația actuală privind elementele de EIP

 

În România, legislația actuală privind Echipamentul Individual de Protecție (EIP) este stipulată în Legea nr. 319 din 2006 și Hotărârea de Guvern 1048 din2006. Aceste acte normative oferă un cadru legal pentru definirea, clasificarea și modul de utilizare a EIP.

Conform prevederilor legale, angajatorii trebuie să asigure EIP adecvate angajaților în mod gratuit atunci când riscurile nu pot fi evitate sau limitate suficient prin alte mijloace. Această obligație include asigurarea bunei funcționări, întreținerii și înlocuirii EIP, precum și instruirea angajaților în ceea ce privește utilizarea corectă a acestora.

Potrivit articolului 13 din Legea 319/2006, angajatorilor le revin următoarele obligații în ceea ce privește Echipamentul Individual de Protecție (EIP):

  1. b) să întocmească un plan de prevenire şi protecţie compus din măsuri tehnice, sanitare, organizatorice şi de altă natură, bazat pe evaluarea riscurilor, pe care să îl aplice corespunzător condiţiilor de muncă specifice unităţii; (…)
  2. l) să asigure funcţionarea permanentă şi corectă a sistemelor şi dispozitivelor de protecţie, a aparaturii de măsură şi control, precum şi a instalaţiilor de captare, reţinere şi neutralizare a substanţelor nocive degajate în desfăşurarea proceselor tehnologice; (…)
  3. r) să asigure echipamente individuale de protecţie;
  4. s) să acorde obligatoriu echipament individual de protecţie nou, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie.

Prevederile legale privind obligațiile angajaților

  

În cadrul locului de muncă, legislația impune anumite obligații angajaților, în vederea asigurării propriei securități și a celorlalți:

  • să utilizeze corespunzător echipamentele de lucru și echipamentele individuale de protecție (EIP) pe care le-au primit de la angajator;
  • să comunice imediat accidentele suferite la locul de muncă, pentru a permite angajatorului să ia măsurile necesare pentru a gestiona situația și a preveni accidentele similare în viitor;
  • să nu procedeze la scoaterea din funcțiune, modificarea, schimbarea sau înlăturarea arbitrară a dispozitivelor de securitate proprii;
  • să coopereze, atât timp cât este necesar, cu angajatorul şi/sau cu lucrătorii desemnaţi, pentru a permite angajatorului să se asigure că mediul de muncă şi condiţiile de lucru sunt sigure şi fără riscuri pentru securitate şi sănătate, în domeniul său de activitate;
  • să îşi însuşească şi să respecte prevederile legislaţiei din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi măsurile de aplicare a acestora;
  • să dea relaţiile solicitate de către inspectorii de muncă şi inspectorii sanitari. [1]

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească Echipamentele Individuale de Protecție

Pentru a-și îndeplini scopul, EIP trebuie să corespundă în mod corespunzător cu condițiile de muncă. Acest lucru înseamnă că echipamentul trebuie să fie adecvat și să răspundă cerințelor specifice ale mediului de lucru.

Apoi, echipamentul individual de protecție trebuie să fie adaptat caracteristicilor fizice ale lucrătorului, incluzând dimensiunile corpului, greutatea și starea de sănătate.

Un alt aspect important este ca fiecare piesă de echipament de protecție să fie destinată unei singure persoane pentru a preveni transmiterea bolilor și infecțiilor. În situații în care această regulă nu poate fi respectată, se impune respectarea unor norme stricte de igienă și sănătate.

H.G 1048 / 2006

Hotărârea de Guvern 1048 / 2006 este un act normativ care detaliază utilizarea Echipamentelor Individuale de Protecție (EIP) în România. Conform acestei hotărâri, EIP trebuie să îndeplinească o serie de cerințe minime de sănătate și securitate. Lista elementelor de EIP prevăzută de H.G. 1048 / 2006 face referire la următoarele categorii:

Utilizarea EIP este obligatorie în mai multe sectoare de activitate conform H.G. 1048 / 2006, printre care se numără:

  • lucrările de construcții;
  • lucrările rutiere;
  • lucrările în spații înguste;
  • lucrările în cuptoare industriale alimentate cu gaz;
  • lucrările pe șantiere;
  • lucrările în spații de depozitare etc. [2]

Consecințele nerespectării obligațiilor

Conform legislației în vigoare, angajatorii care nu își îndeplinesc obligațiile referitoare la Echipamentul Individual de Protecție (EIP) pot fi supuși unor amenzi contravenționale între 5.000 și 10.000 Lei. [1]

De asemenea, neglijența angajatorilor poate duce la accidente de muncă, boli profesionale și, în cazuri extreme, chiar deces. Aceste consecințe pot avea un impact semnificativ asupra moralului angajaților și a productivității generale a organizației.

În plus, reputația unei companii poate fi grav afectată dacă se dovedește că nu și-a îndeplinit obligațiile privind EIP. Aceasta poate avea un impact negativ asupra relațiilor cu clienții, angajații și alte părți interesate. În era digitală, informațiile despre nerespectarea normelor de siguranță la locul de muncă se pot răspândi rapid, afectând încrederea publicului în marca sau serviciile companiei.

Comandați de pe feelbox.ro toate echipamentele individuale de protecție de care echipa dvs. are nevoie! Vă punem la dispoziție consultanță gratuită prin departamentul de Vânzări specializat pe echipamente de lucru și protecția muncii! Contactați-ne acum!

Surse

[1] “LEGEA Nr.319 Din 14 Iulie 2006 Securităţii Şi Sănătăţii În Muncă.” Cdep.ro, 2023, www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=74334. Accessed 13 Nov. 2023.
[2] “HG 1048 09/08/2006 – Portal Legislativ.” Just.ro, 2022, legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/74559. Accessed 13 Nov. 2023.

Scroll to Top