Feelbox Blog

Ghid complet pentru alegerea pantalonilor de lucru si a pantalonilor de protectie

Indiferent de domeniul de activitate in care lucrati (Productie, Constructii, Salubritate, Logistica), alegerea unei perechi de pantaloni de lucru  potrivita este importanta cand vine vorba de confort si libertate de miscare. Pe de alta parte, la pantalonii de protectie, pe langa confort, durabilitate si libertate de miscare, se pune problema protectiei pe care pantalonii o ofera utilizatorului. Iata un ghid detaliat care va ajuta sa faceti alegerea potrivita.

1. Tineti cont de tipul de munca pe care il desfasurati

  • Constructii: pantaloni rezistenti la abraziune
  • Productie: pantaloni cat mai comozi si respirabili, rezistenti la rupere
  • Logistica: pantaloni cu benzi reflectorizante pentru cresterea vizibilitatii
  • Salubritate: pantaloni impermeabili in zilele ploioase
  • Petrol & gaze: pantaloni antistatici si ignifugi
  • Lucratori drumuri: pantaloni HiVis cu dungi reflectorizante

La finalul articolului aveti cateva exemple de pantaloni de de protectie, in functie de activitatea desfasurata.

2. Acordati atentie alegerii materialului

Materialele clasice folosite la fabricarea pantalonilor de lucru sunt bumbacul sau tercotul, insa fiecare din cele doua materiale are plusurile si minusurile lui:

  • Bumbacul este respirabil si se simte moale pe piele, non-alergic, dar intra la apa dupa spalari repetate si isi poate pierde forma in timp, se poate decolora. Este potrivit atat pentru sezonul cald, cat si pentru sezonul rece. Biodegradabil.
  • Tercotul este o tesatura care combina firele de bumbac cu cele de poliester, mult mai rezistent la uzura si decolorare decat bumbacul. Uneori materialul este prea rigid si poate provoca disconfort purtat in mediile cu temperaturi ridicate. Biodegradabilitate scazuta in comparatie cu bumbacul.

Calitatea bumbacului sau a tercotului difera foarte mult de la un producator la altul, neputand spune ca toti pantalonii din bumbac sau tercot sunt la fel.

Bumbacul este alegerea ideala pentru mediile de lucru cu temperaturi ridicate, mai ales Productie. Tercotul este cea mai buna optiune in mediile de lucru in care rezistenta la abraziune este principalul criteriu de alegere a pantalonilor de lucru.

  • Pantalonii de lucru moderni sunt fabricati din poliester si elastan sau poliester, bumbac si elastan, tesatura stretch avand rolul de a creste gradul de confort si mobilitate al utilizatorului.
  • Pantalonii din material ripstop sunt deosebit de rezistenti la rupere deoarece tesatura ripstop are inserate fibre mai groase in tesaturi regulate, rolul acestora fiind de a preveni raspandirea si extinderea oricarei rupturi care apare.
  • Densitatea recomandata pentru pantaloni de lucru subtiri, folositi in medii de lucru calduroase, este 190-200g/m2. Densitatea standard, potrivita pentru marea majoritate a mediilor de lucru, este 245g/m2.

3. Definiti caracteristicile de baza ale pantalonilor:

i. Pantaloni de lucru clasici

Simpli, rezistenti si functionali, pantalonii de lucru clasici cei mai folositi sunt de culoare albastra, bleumarin sau gri pentru a fi rezistenti la murdarie, expunere la praf sau noroi. Au buzunare laterale si, de obicei, gaici pentru curea.

ii. Pantaloni de lucru cargo

Principalul avantaj al pantalonilor cargo este prezenta buzunarelor suplimentare, foarte utile pentru transportul telefonului sau obiectelor personale. Au un aspect casual si modern, fiind potriviti pentru o gama larga de activitati.

iii. Pantalonii de lucru stretch

Foarte moderni, pantalonii de lucru stretch ofera combinatia ideala de confort, flexibilitate si rezistenta la uzura. Ei reprezinta trecerea de la lucratorul clasic la lucratorul modern, imbracat in haine de lucru care pot fi folosite si ca haine de strada.

Se adapteaza mai bine formei corpului si nu restrictioneaza miscarile, sunt mai rezistenti la rupere si uzura.

iv. Pantaloni de lucru cu genunchiere

Conceputi pentru a oferi protectie suplimentara genunchilor in timpul activitatilor care pot pune presiune pe aceasta zona a corpului. Acesti pantaloni sunt adesea utilizati de instalatori, montatori, parchetari sau mecanici.

v. Pantaloni cu buzunare holster

Pantalonii cu buzunare holster sunt conceputi pentru a depozita uneltele in timpul lucrului intr-un mod sigur si accesibil. Buzunarele holster sunt mai mari si mai rezistente decat buzunarele obisnuite, pot fi ascunse in buzunarele standard cand nu sunt folosite.

4. Masurati-va corect pentru a afla ce marime purtati la pantaloni

Consultati tabelul de marimi al producatorului pentru ca fiecare brand sau producator are propriul tabel de marimi, nu exista marimi universale.

  • Folositi un metru de croitorie flexibil pentru a masura circumferinta taliei (ruleta va indica o masuratoare eronata)
  • Masurati-va direct pe piele sau pe haine mulate, astfel incat sa aveti o masuratoare precisa
  • Masurati talia naturala:cea mai ingusta parte a taliei, situata deasupra ombilicului si sub cutia toracica
  • Asigurati-va ca centimetrul este fixat ferm, dar nu strangeti prea tare. Daca trageti prea tare veti obtine o masura incorecta.

5. Exemple de pantaloni de protectie

Cei mai buni pantaloni de lucru depind in cele din urma de preferintele dvs., de mediul de lucru si de cerintele specifice postului.

Atunci cand e vorba de pantaloni de protectie, siguranta lucratorului este factorul care primeaza in alegere, pantalonii fiind proiectati sa ofere o bariera impotriva riscurilor potentiale, cum ar fi substantele chimice, temperaturile extreme, obiectele ascutite sau accidentele.

Pantalonii pentru electricieni: sunt fabricati din materiale neconductoare pentru a reduce riscul de arc electric. Luati in considerare ca este util sa aiba buzunare mari pentru depozitarea uneltelor, inclusiv a componentelor electrice mici. Standardul de protectie IEC 61482 a fost creat pentru imbracamintea care ofera protectie impotriva pericolelor termice ale unui arc electric.

Pantalonii pentru lucratori care au nevoie de protectie impotriva ploii si a altor conditii meteorologice umede: sunt impermeabili si respirabili, oferindu-i lucratorului garantia ca ramane uscat si in conditii de ploaie sau zapada. Standardul de protectie EN343 defineste atat rezistenta materialului la penetrarea apei, cat si permeabilitatea la vapori de apa.

Pantalonii pentru lucratori drumuri, industria feroviara, constructii, transporturi sau orice activitate in care exista risc ridicat de accidente si coliziuni: pantaloni de inalta vizibilitate, galbeni sau portocaliu fluorescent, cu dungi reflectorizante. Sunt conformi standardelor de siguranta EN ISO 20471, fiind vizibili in mediile de lucru cu lumina redusa.

Pantalonii pentru lucratori depozite frigorifice sau orice activitate care necesita lucrul la temperaturi scazute: pantaloni fabricati din strat izolant termic eficient, care pastreaza caldura corpului si protejeaza impotriva temperaturilor scazute. Standardul de protectie EN342 atribuie pantalonilor un indice de izolatie termica care  mentine caldura corpului si protejeaza impotriva frigului intens.

Pantalonii pentru pompieri: ofera protectie impotriva multiplelor riscuri pe care le pot intalni pompierii in timpul interventiilor in situatii de urgenta. Confectionati din materiale ignifuge, cum ar fi nomex sau kevlar, protejeaza impotriva caldurii intense si a flacarilor. Standardul de protectie EN469 defineste cerintele pentru imbracamintea de protectie impotriva caldurii si focului.

Concluzie

In concluzie, pantalonii de lucru si de protectie au evoluat semnificativ in ultimii ani, indeplinind acum cerintele complexe ale mediilor de lucru actuale. Fabricati din materiale inovatoare, cu design ergonomic si modern, protejeaza lucratorii impotriva riscurilor si imbunatatesc experienta la locul de munca.

Scroll to Top