Daca activitatea ta se desfasoara mai mult afara in perioadele ploioase de primavara-toamna, din necesarul de echipamente de protectie nu trebuie sa-ti lipseasca o jacheta impermeabila sau o pelerina de ploaie certificata conform standardului international de protectie EN 343.
3 motive sa alegi jachete impermeabile cu certificare EN 343:
- O jacheta de ploaie EN 343 te protejeaza cu adevarat de ploi torentiale si iti tine de cald fara sa transpiri;
- Jachetele EN 343 sunt mai rezistente la uzura pe pe termen lung in comparatie cu jachetele de ploaie necertificate;
- Pot fi inscriptionate cu sigla companiei tale.
Ce diferente exista intre o jacheta de ploaie certificata conform standardului de protectie EN343 si o jacheta care nu are acest standard?
- prima jacheta de ploaie a fost testata in fabrici specializate pe imbracaminte de protectia muncii si are certificare ca este atat o jacheta impermeabila cat si respirabila, iar asta inseamna ca o sa te protejeze de precipitatii severe, tinandu-ti de cald fara sa transpiri.
- cea de-a doua jacheta nu a fost testata in fabrica pentru impermeabilitate, probabil ca nu te uzi la o cantitate medie de precipitatii, dar ai sanse mari sa transpiri si sa te imbolnavesti din cauza asta. Ramane de vazut cum se comporta jacheta la ploi torentiale.
Standardul EN 343 este standardul international care certifica echipamentele de protectie purtate in conditii meteo nefavorabile, la temperaturi de peste -5 °C.
- Rezistenta la penetrarea apei (x) = impermeabilitatea echipamentelor se masoara cu ajutorul unui test de presiune hidrostatica: se aplica o cantitate de apa sub presiune pe imbracaminte, iar gradul de penetrare a apei indica presiunea la care poate rezista imbracamintea impermeabila.
- Respirabilitatea (y) sau rata transmisiei vaporilor de umiditate se masoara in grame/m2/24h. Testul se face pe un manechin a carui piele reproduce pielea umana si care masoara rezistenta la vapori de apa. Reprezinta un factor important in alegerea unei jachete de ploaie respirabile.
Ambele valori sunt evaluate pe o scara de la 1 la 3, iar 3 reprezinta cea mai mare valoare.
Materialul din care sunt confectionate jachetele impermeabile: poliester peste care se adauga o pelicula fina din PVC sau poliuretan.
Portwest, lider mondial in productia de echipamente de lucru si protectie a muncii, adauga jachetelor de ploaie finisajul anti-murdarie Texpel Splash pentru a-i oferi jachetei rezistenta crescuta la pete si a permite curatarea usoara a acestora.
Materialul Sealtex Flame, patentat de catre Portwest, este fabricat din poliester rezistent la flacara si ofera protectie atat impotriva conditiilor meteo nefavorabile, cat si impotriva flacarii.
Dimensiuni jachete impermeabile:
Lucratorii din Constructii sau Logistica prefera jachetele impermeabile scurte pentru ca acestea le ofera libertate de miscare.
Daca lucrezi in Salubritate sau foarte aproape de marginea drumurilor, ai nevoie si de o jacheta impermeabila inalta vizibilitate, iar standardele necesare in acest caz sunt EN 343 si EN ISO 20471.
Daca lucrezi mare parte din timp in conditii meteo nefavorabile si ti se pare mai comoda varianta unei jachete decat cea a unui costum de ploaie, poti sa optezi pentru o pelerina de ploaie lunga, neagra, bleumarin, galbena, verde inchis sau o pelerina de ploaie reflectorizanta. Avantajul unei pelerine de ploaie poate fi si usurinta cu care o imbraci, spre deosebire de un costum de ploaie format din doua piese.
Costumul de ploaie compus din doua piese, pantaloni si jacheta, reprezinta o varianta ieftina si utila daca lucrezi doar uneori in conditii de umiditate. Un costum de ploaie poate fi impachetat si rulat astfel incat sa incapa in rucsacul de lucru si sa-l poti scoate cu usurinta la nevoie.