Feelbox Blog

Diferențele dintre pantofii de protecție cu bombeu și cei fără bombeu

Există o varietate de tipuri de pantofi de protectie , fiecare cu caracteristici specifice, adaptate diferitelor medii de lucru. Printre cele mai populare tipuri de încălțăminte de protecție sunt pantofii cu bombeu și cei fără. În acest articol, vom discuta despre diferențele dintre cele două categorii de pantofii de protecție, pentru a putea face alegerea corectă în funcție de nevoile echipei dvs.

Pantofii de protecție cu bombeu: ce sunt și unde se utilizează?

Pantofii de protecție cu bombeu reprezintă o opțiune ideală pentru profesioniști care lucrați în medii de lucru cu risc ridicat de accidentare (industria construcțiilor, șantiere de drumuri etc.). Bombeul este un material dur care asigură protecția piciorului împotriva impacturilor puternice. În mod frecvent, acesta este confecționat din metal sau compozit, însă nu este exclusă nici utilizarea altor materiale rezistente.

Atât pantofii cu bombeu metalic, cât și cei cu bombeul de compozit corespund cerințelor standardului EN ISO 20345:2011 sau, versiunea mai noua, EN ISO 20345:2022. Acesta specifică că încălțămintea de protecție trebuie să aibă un bombeu capabil să reziste la un impact de 200 joules, si la o strivire cu o forta de 15kN, oferind astfel un nivel adecvat de protecție.

Cum se testeaza?

Pentru testul la impact se foloseste o greutate de oțel de 20 kg care cade liber, de la 1 m, pe partea din față a încălțămintei-eșantion. Testul la strivire se face apasand cu o forta de 15,000 N (greutatea unei mase de 1500 kg) pe bombeu. În urma impactului, respectiv strivirii, bombeul nu trebuie să se deformeze prea mult, iar distanța dintre bombeu și brant trebuie sa fie între 12.5-15 mm, astfel incat oasele degetelor de la picioare sa nu fie afectate iremediabil.

Bombeu din metal sau compozit? Ce alegeți?

Sursă foto: Shutterstock

În decursul anilor, tehnologia utilizată în fabricarea încălțămintei de protecție a evoluat semnificativ. Bombeul metalic este utilizat de peste 80 de ani, însă în ultimul deceniu, bombeul de compozit a devenit din ce în ce mai popular. Acesta este rezultatul nevoii de a îmbunătăți confortul și eficiența încălțămintei de protecție, fără a compromite nivelul de siguranță oferit.

Alegerea între bombeul metalic și cel de compozit ar trebui să fie determinată în principal de mediul în care se va utiliza încălțămintea de protecție. Trebuie să luați în considerare ce tip de pericole sunt prezente în mediul de lucru.

Despre bombeul din compozit

Bombeul din compozit este fabricat dintr-o serie de materiale nemetalice (plastic, fibră de sticlă, etc.). Aceste materiale sunt alese cu grijă pentru a oferi un echilibru între protecție, greutate redusă și flexibilitate.

Avantajele pantofilor de protecție cu bombeu compozit:

  • Greutatea redusă. În comparație cu bombeul din metal, acesta este mai ușor, ceea ce face ca încălțămintea de protecție să fie mai confortabilă de purtat pe perioade lungi. Astfel, oboseala picioarelor poate fi redusă și, în consecință, productivitatea angajaților poate fi îmbunătățită;
  • Izolație termică. Bombeul din compozit nu conduce frigul sau calfura, in masura in care o face bombeul metalic, caracterristica importanta pentru cei ce lucreaza in medii reci sau  calduroase.
  • Proprietăți nemagnetice. Incaltamintea cu bombeu din compozit nu are proprietati magnetice, ca urmare poate fi folosita în medii sensibile la magnetism, cum ar fi laboratoarele și instalațiile de imagistică prin rezonanță magnetică.
  • Incaltamintea ce nu contine parti metalice poate fi utilizata in aeroporturi sau alte zone la care accesulul se face prin detectoare de metale.
  • Non-conductivitate electrică. Bombeurile din compozit nu conduc electricitatea, oferind astfel un nivel suplimentar de protecție în medii unde există riscul de electrocutare.
  • Durabilitate. Materialul compozit e mai rezistent la coroziune și nu rugineste, ceea ce  face incaltamintea cu bombeu din compozit mai durabila în condiții de umiditate și expunere la substanțe chimice.

Încălțămintea cu bombeu compozit este folosită în diverse industrii, printre care construcțiile, petrolul și gazele, industria auto, aviația și utilitățile.

Pantofii de protecție fără bombeu: definiție și aplicații

Pantofii de protecție fără bombeu includ, de cele mai multe ori, bocancii de lucru, cizme, pantofii de lucru, saboții și sandale. Acest tip de încălțăminte nu are un bombeu metalic sau din compozit pentru protecția degetelor de la picioare.

Pantofii de lucru fără bombeu metalic se supune standardului EN ISO 20347:2012 și este clasificată în trei categorii:

  • OB: pantofi de lucru cu talpa anti-derapantă;
  • O1: încălțăminte cu talpa antiderapantă, antistatică, zona de acoperire a călcâiului închisă, absorbție șoc în zona călcâiului;
  • O2: încălțăminte cu talpa anti-derapantă, zona de acoperire a călcâiului închisă, absorbția energiei în zona călcâiului, proprietăți antistatice și rezistență la penetrarea și absorbția apei 60 de minute.

Pantofii de protecție fără bombeu sunt recomandați in industria petrolului și gazelor, industria automobilelor, electronică, procesarea chimică, rafinarea petrolului și multe altele. Este important să analizați atent cerințele de siguranță ale fiecărui mediu de lucru înainte de a alege încălțămintea muncitorilor.

Avantajele pantofilor de protecție fără bombeu includ, dar nu se limitează la:

  • confort sporit prin eliminarea bombeului metalic sau din compozit;
  • rezistența la diferiți factori de mediu precum uleiuri, combustibili sau frig;
  • flexibilitate mai mare.

Caracteristicile pantofilor de protecție cu bombeu vs pantofii de lucru fără bombeu

Sursă foto: Shutterstock

La final, trecem în revistă diferențele dintre pantofii de protecție cu bombeu și cei fără bombeu:

  1. Nivelul de protecție. Pantofii de protecție cu bombeu oferă o protecție sporită la impact și compresiune, datorită bombeului metalic sau compozit. Pantofii de lucru fără bombeu nu oferă același nivel de protecție. Cu toate acestea, pot fi mai potriviți pentru medii de lucru mai puțin periculoase sau unde confortul este mai important decât protecția.
  2. Confortul. Pantofii de protecție cu bombeu pot fi mai grei și mai rigizi decât pantofii de lucru fără bombeu, iar acest lucru poate afecta nivelul de confort la purtare pe perioade lungi. Este important să țineți cont de acest aspect, mai ales dacă muncitorii petrec mult în picioare în timpul zilei.
  3. Costul. În general, pantofii de protecție cu bombeu pot fi mai costisitori decât cei fără bombeu, din cauza materialelor folosite și nivelului de protecție pe care îl oferă. Pentru prețuri competitive și beneficii extra, vizitați feelbox.ro!

Sperăm că aceste informații vă vor fi utile în alegerea pantofilor de protecție potriviți pentru angajații dvs. și vă îndemnăm să continuați să vă informați și să păstrați siguranța pe primul loc în mediul de lucru!

Scroll to Top