Salopetele de lucru folosite pe timpul verii sunt din materiale usoare si respirabile, protejand lucratorul pe timpul zilelor fierbinti de vara. In acest articol vom explora aspectele esentiale pe care trebuie sa le iei in considerare cand alegi salopetele de vara si vom oferi recomandari pentru a face cea mai buna alegere pentru nevoile tale.
Salopeta de vara potrivita, indiferent ca ne referim la salopeta de lucru cu pieptar, la salopeta cu pieptar Hi Vis sau la costumul de salopeta format din jacheta si pantaloni, se alege tinand cont de urmatoarele criterii : temperaturile la care vor lucra oamenii pe timpul verii si mediul de lucru.
Daca lucrezi la 30 de grade Celsius si activitatea ta presupune munca fizica intensa, contact cu obiecte care pot sfasia materialul, rezistenta la uleiuri sau grasimi, salopeta din tercot este cea mai potrivita. Daca lucrezi la 30 de grade Celsius, insa activitatea ta nu presupune sa te apleci prea mult, nu exista riscul de a-ti agata salopeta, si nici nu lucrezi cu uleiuri, salopeta din bumbac este o buna alegere.
Lucratorii se plang adesea ca salopetele de vara s-au rupt dupa cateva purtari sau au fost imposibil de purtat la temperaturi foarte ridicate. Ambele afirmatii sunt adevarate, de aceea este important sa-ti alegi salopeta tinand cont si de temperatura, si de conditiile tale de lucru.
Iata cateva dintre materialele cele mai des intalnite in fabricarea salopetelor de lucru de vara:
1. Bumbac
Avantajele salopetei din bumbac:
a) Respirabilitate: bumbacul permite aerului sa circule, mentinand corpul racoros.
b) Confort: este moale la atingere si confortabil pentru purtare indelungata.
c) Absorbtia umiditatii: absoarbe transpiratia, ajutand la mentinerea pielii uscate.
Dezavantajele salopetei din bumbac:
a) Se rupe usor daca este folosit in mediile de lucru unde este necesara rezistenta la uzura si abraziune.
b) Nu este la fel de rezistent la abraziune ca tercotul.
c) Bumbacul are tendinta de a se decolora dupa expunere prelungita la soare sau spalari repetate.
2. Tercot (bumbac + poliester)
Tercotul este un material fabricat din fibre naturale (bumbac) si fibre sintetice (poliester). In functie de proportia de bumbac si tercot utilizata, salopeta de lucru poate fi mai flexibila sau mai rigida in purtare. Iata cateva dintre cele mai comune tipuri de tercot:
- Tercot 65% poliester si 35% bumbac. Este un amestec des intalnit, combina respirabilitatea bumbacului cu rezistenta poliesterului.
- Tercot 80% poliester si 20% bumbac. Rezultatul este o salopeta foarte rezistenta la abraziune si uzura, care nu se va rupe usor, cu dezavantajul unui material a carui purtare nu este recomandata la temperaturi ridicate.
Avantajele salopetei din tercot:
a) Durabilitate si rezistenta la uzura: tercotul este mult mai rezistent la uzura decat bumbacul, ceea ce il face potrivit pentru medii de lucru dure sau pentru activitati care implica miscare frecventa.
b) Rezistenta la sifonare: isi pastreaza aspectul profesional o perioada indelungata.
c) Rezistenta la decolorare: isi pastreaza mai bine decat bumbacul culoarea dupa spalari repetate sau expuneri la razele soarelui.
Dezavantajele salopetei din tercot:
a) Respirabilitate mai redusa in comparatie cu bumbacul: in medii de lucru foarte calde sau umede, tercotul este mai putin confortabil decat bumbacul.
b) Rezistenta redusa la foc: fibrele sintetice din tercot pot fi inflamabile si se pot topi la temperaturi ridicate, ceea ce poate reprezenta un pericol in medii cu risc de expunere la foc sau la substante inflamabile.
c) Intretinere mai dificila : daca nu se respecta temperatura de spalare recomandata de producator, materialul se poate contracta.
Salopetele moderne de lucru sunt fabricate din bumbac combinat cu elastan sau poliester combinat cu elastan, rezultatul fiind o tinuta de lucru flexibila, cu mare libertate de miscare. O alta combinatie moderna este cea dintre nylon si elastan, salopeta stretch fiind apreciata pentru design-ul modern, flexibilitate, rezistenta la uzura si confort.
Densitatea materialului
Pe langa materialul din care este fabrica salopeta de lucru de vara, un alt aspect de care trebuie sa tineti cont este densitatea materialului salopetei. Aceasta nu indica grosimea absoluta a materialului ci cat de dens este materialul. Pentru a determina grosimea reala a unei salopete trebuie sa iei in calcul tipul de tesatura (comparand doua salopete de 260g/mp, de la doi producatori diferiti, ambele din tercot, posibil sa constati ca o salopeta ti se va parea subtire, iar cealalta ti se va parea groasa).
- Cea mai mica densitate a unei salopete de lucru este de 190g/mp, si cel mai adesea va fi vorba despre o salopeta din bumbac. Potrivita pentru temperaturi ridicate de vara, insa nu si pentru medii de lucru dure.
- Densitatea de 200g/mp este adesea intalnita la salopetele de lucru din tercot.
- Potrivita si pentru medii de lucru calduroase, si pentru medii de lucru unde salopeta trebuie sa fie rezistenta la abraziune si uzura.
- Densitatea de 240g/mp poate insemna o salopeta de lucru de vara sau o salopeta de lucru pentru temperaturi mai scazute, depinde de producator. 240g/mp salopeta din bumbac este mai subtire decat 240g/mp salopeta din tercot.
Rezistenta UV
Daca oamenii lucreaza afara, si esti preocupat de siguranta si confortul lor, poti sa alegi o salopeta cu rezistenta UV, fabricata dintr-un material special tratat care ofera protectie impotriva radiatiilor ultraviolete. Protectia UPF 40 blocheaza 98% din razele UV, reducand riscul de arsuri solare sau cancer de piele.
Functionalitatea salopetei
Functionalitatea salopetei este un alt aspect de care trebuie sa tii cont in alegerea salopetei potrvite. Tipul de activitate este cel care dicteaza cat de utile sunt buzunarele laterale de pe picior, buzunare de pe piept inchise cu scai sau clapeta, buzunarele de la spate. Un electrician sau un sudor va avea nevoie de o salopeta de vara cu buzunare multifunctionale, pe cand un lucrator din productie va purta o salopeta cat mai simpla ca si design.
Culoarea salopetei
Culorile mai deschise ajuta la mentinerea temperaturii scazute a corpului pe timpul verii, pe cand culorile inchise absorb mai multa caldura. Daca mediul de lucru presupune mult praf, se folosesc de obicei culorile deschise, gri sau albastru. Daca mediul de lucru presupune uleiuri si substante care contin grasimi, bleumarin sau albastru mai inchis sunt alegerea cea mai uzuala. In abatoare, carmangerii, fabrici de paine, culoarea salopetei este obligatoriu alba. Cei care lucreaza in apropierea drumurilor sau in medii cu vizibilitate redusa poarta salopete subtiri de vara HiVis, galben sau portocaliu fosforescent. Salopetele de vara ignifuge sunt cel mai adesea bleumarin, negre sau gri.
In concluzie, salopetele de vara alese cu atentie la temperaturile la care sunt expusi oamenii, mediul de lucru, densitatea tesaturii, materialul din care sunt confectionate, culoarea si design-ul reprezinta un echipament de lucru sau de protectie care le ofera lucratorilor mai mult confort si eficienta.